Kun yksi tekee kahta työtä -kampanja

29.1.2024

Yhä useampi yrittää työssäkäynnin ohella pitää samaan aikaan huolta esimerkiksi ikääntyneestä äidistään tai isästään. 

Työyhteisöissä tarvitaan keskustelua niistä periaatteista, joilla työntekijä voi käyttää työaikaansa läheistensä hoitoon ja huolenpitoon. 

Työelämän ja läheisen hoivan yhteensovittaminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Näissä tilanteissa työntekijän tueksi tarvitaan järjestelyitä sekä yksityiselämässä että työpaikalla.
Omaishoitajaliitto jäsenyhdistyksineen muistuttaa tästä 1.2. alkaen kampanjallaan, Kun yksi tekee kahta työtä. 

Tilastokeskuksen mukaan lähes puolella miljoonalla työssäkäyvistä on vähintään viikoittain huolenpitovastuita kotitalouden ulkopuolisista aikuisista.  Yli satatuhatta työssäkäyvää huolehtii lähes päivittäin kotitalouden ulkopuolisesta aikuisesta. 

Omaishoitoyhteisö tuo kampanjassa esille tarinoita läheisen hoidon ja ansiotyön yhteensovittamisesta. Miten työssä voi onnistua esimerkiksi Alzheimeria sairastavan äidin hoitajana, erityslapsen yksinhuoltajana tai useamman apua tarvitsevan läheisensä tilanteissa. Tavoitteena on herättää yhteiskunnallista keskustelua ja innostaa työyhteisöjä tarttumaan asiaan, jakaa kokemuksia ja ratkaisuja. 

Sosiaalisen median kanavilla aihetunnisteena on #omaishoito #ruuhkavuodet #joustot #TositarinoitaTyöstä

Edistyksellinen työnantaja on omaishoitoystävällinen 

Omaishoitoystävällinen kulttuuri edistää työvoiman saatavuutta, työyhteisöjen hyvinvointia, työnantajamielikuvaa ja tuottavuutta. Työyhteisö, jossa omasta hoivavastuusta voi keskustella avoimesti ja luottaa siihen, että arkea helpottava ratkaisu löytyy yhdessä työnantajan kanssa, on kaikkien etu. 

Omaishoitajaliiton Työ ja omaishoito -sivusto antaa konkreettisia ohjeita ja neuvoja omaishoitajaystävällisen työpaikan kehittämiseksi.  

Myös paikallisyhdistys Keski-Uudenmaan Omaishoitajat ry tarjoaa osaltaan tukea työikäisille läheistään hoitaville toiminta-alueellaan; Järvenpäässä, Keravalla, Tuusulassa, Nurmijärvellä, Mäntsälässä sekä Pornaisissa.

Yhdistyksessä on kuluvanakin keväänä luvassa esimerkiksi vertaistapaamisia työikäisille puolisoaan hoitaville, erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhemmille ja perheille sekä runsaasti muitakin, erilaisia tapahtumia, joihin kaikenikäiset läheistään hoitavat ovat tervetulleita. Lisätietoja www.keskiuudenmaanomaishoitajat.fi - Tapahtumakalenteri.

Kampanjasta saat lisätietoja Omaishoitajaliiton Matti Mäkelältä ja Meeri Virtamolta www.omaishoitajat.fi 
--------------
Lisätietoja:

Matti Mäkelä
puh. 020 7806 568
Koordinaattori; Rahkeet riittämään -hanke

Meeri Virtamo
puh. 020 7806 508
Suunnittelija, Rahkeet riittämään -hanke